Categories
Articles

Het Beste van 2019

Het einde van 2019 is hier! Hoog tijd om eens terug te blikken. Hierbij het beste van Het Nieuwsbriefje uit 2019. Bedankt voor alle suggesties en succes met het vooruitblikken op 2020.

De Beste Boeken

bad blood silicon valley boek

Bad Blood: Secrets and Lies in Silicon Valley
Het Silicon Valley bedrijf Theranos claimde een apparaat te hebben gemaakt niet groter dan een verhuisdoos. Die met één druppel bloed honderden bloed tests kon doen. Een medische revolutie die de wereld voor de patiënt ingrijpend zou veranderen. Ware het niet dat de machine nooit gewerkt heeft. Het bedrijf onder leiding van Elizabeth Holmes vertelde de ene naar de andere leugen om investeerders en het publiek om de tuin te leiden. Resultaten werden genept of op traditionele machines getest door samples te verwisselen. Er werd met de levens van patiënten gespeeld om de schijn hoog te houden. Als je als werknemer dreigde hier iets over te zeggen werd je door een team van advocaten onder druk gezet.

man in het zadel paul van hooff boek

Man in het zadel
Paul van Hooff reist op zijn oude Moto Guzzi motor van Alaska helemaal naar Ushuaïa, het meest zuidelijke punt van Amerika. In dit boek beschrijft hij zijn avonturen onderweg. Dit doet hij met een fijne schrijfstijl waardoor je het gevoel hebt alsof je achter op de motor zit en reis zelf meemaakt.

De beste films en series

fyre documentary netflix poster

Fyre: The Greatest Party That Never Happened
Fyre werd aangekondigd als een exclusief festival.
Gelegen op een privé eiland waar je met een jet naar toe gevlogen werd. Maaltijden van de beste chefs, luxe accommodaties en modellen zover het oog reikt. Voor de promotie werd alles uit de kast gehaald en het werkte, het festival verkocht meteen uit.

Maar het festival zelf was een grote drama van begin tot eind. De luxe maaltijd was een broodje kaas, de 5 sterren strand huizen waren tenten. Daarin lag alleen een doorweekt matras. Duizenden festivalbezoekers raakte gestrand op een eiland zonder voorzieningen waarbij de sfeer al snel grimmig werd.

Deze Netflix documentaire over het festival laat zien hoe de overtuigingskracht van een persoon iedereen mee kan slepen naar de afgrond.

quicksand netflix poster

Quicksand
Na een tragedie op een school in Stockholm wordt Maja aangeklaagd voor moord. Het verhaal grijpt je meteen. Wat de serie zo goed maakt is de sfeer, de stilistische keuzes en het acteerwerk. Het is een verademing om een Zweedse serie te kijken waarbij de makers de geestdodende Hollywood clichés links laten liggen.

undercover netflix poster

Undercover
Eindelijk een Nederlandse dramaserie die niet bedroevend slecht is? Undercover maakt het waar. Undercover vertelt het verhaal van drugscrimineel Ferry Bowman één van de grootste XTC-producenten ter wereld.Love death robots netflix poster

Love Death Robots
Een reeks geanimeerde short films. Allemaal met een eigen stijl en een uniek verhaal. Er zitten echt pareltjes tussen.

Chernobyl HBO Show Poster

Chernobyl
Chernobyl vertelt het verhaal van een van de grootste kernrampen in de geschiedenis.

Broers Film Poster

Broers
Broers bewijst dat Nederlandse film meer is dan “Verliefd op Ibiza”. Prachtige film stijl waardoor het voelt alsof je over de schouders meekijkt van de hoofdpersonages. De film blinkt uit in eenvoud en is niet afhankelijk van explosies en stunts om het publiek wakker te houden. Ik heb weer hoop voor Nederlandse films.

Molly's Game Poster

Molly’s game
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Molly komt per toeval terecht in de wereld van high-stakes poker. Ze besluit haar eigen toernooien voor rijke en beroemde mensen op te zetten. Geschreven door Aaron Sorkin wat voor goede dialoog zorgt. Prima film voor een avondje bankhangen.

Niemand in de stad film poster

Niemand in de stad
Door de confrontatie met de dood staan de verhoudingen tussen een groep studenten op scherp. Het lijkt op een studentenfilm als “Feuten” maar de film gebruikt het studentenleven slechts als decor. Net als “Broers” is deze film vooral sterk door de sfeer die het weet neer te zetten. Het verhaal is soms wat rommelig maar dankzij het sterke regiedebuut van Michiel van Erp en de prachtige cinematografie van Jasper Wolf is deze film een topper van Nederlandse bodem. PS: Als je de film gezien hebt eet je voorlopig geen borrelnootjes meer.

Joker Movie

Joker
Een waar visueel spektakel met fantastisch acteerwerk van Joaquin Phoenix. Een intiem portret van een gek die onzichtbaar is in de maatschappij en zijn wraak neemt. Ik ben benieuwd of er meer superheldenfilms in deze stijl komen.

Sugar Man Documentary

Searching For Sugarman
Een van de beste docu’s van de afgelopen jaren, ik keek hem met plezier opnieuw. Sugarman werd een megaster in de jaren 70 van Zuid-Afrika, alleen niemand wist wie hij was. Iedereen dacht dat hij zelfmoord gepleegd had. Maar is hij werkelijk dood? En weet hij dat hij in Zuid-Afrika als megaster gezien wordt?

Parasite Movie

Parasite
Voor mij de film van het jaar. Een aanrader, hoe minder je weet van de film als je hem bekijkt hoe beter.

De Beste Podcasts

De Brand in het Landhuis
In 2003 brand het kasteel van Ewald Marggraff af. Ewald zelf wordt dood aangetroffen in de woning. Van zijn geschatte vermogen van 160 miljoen euro en een kunstcollectie van vijfhonderd schilderijen ontbreekt ieder spoor. Wat is er gebeurd met de excentrieke man en waarom is de waarheid nooit naar boven gekomen?

Na al die jaren probeert podcast maker Simon Heijmans het mysterie eens en voor altijd op te lossen. Ik heb alle 5 afleveringen achter elkaar geluisterd. Dat zegt genoeg.

To Live and Die in LA
In februari verdwijnt een actrice spoorloos uit haar appartement dichtbij Hollywood’s Walk of Fame. Deze podcast serie probeert te achterhalen wat er met haar gebeurd is.

De Kofferbakmoord
Twee jaar geleden wordt het lijk van Ralf Meinema in de kofferbak van zijn Mercedes gevonden. De auto bungelt met zijn neus in het Stieltjeskanaal. De onopgeloste moord houdt Zuidoost-Drenthe nog steeds bezig. Zijn ouders, familie en vrienden willen antwoord op die ene vraag: Waarom moest Ralf, die joviale, vriendelijke jongen, dood?

De Moord op Patrick
De moord op Patrick is een podcast over het lopende onderzoek van Sanne Boer. Spannende reconstructie van het onderzoek en het falen van het bureaucratische OM.

De Beste Blogs en Artikelen

The Mastermind
Het waargebeurde verhaal van een internet ondernemer die een wereldwijd kartel bestuurde alsof het een computerspel was. Hij combineerde de bruutheid van een kartel hoofd met de slimheid van een Silicon Valley ondernemer. Hoe kon deze man die begon met het verkopen van medicijnen via het internet terechtkomen in drugs handel met Noord Korea en het smokkelen van goudstaven?

The Never Ending Now
In het artikel The Never Ending Now beschrijft David Perell hoe ons wereldbeeld compleet gedomineerd wordt door het nu. We consumeren bijna alleen content die in de laatste 48 uur gemaakt is. Het nieuws, Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter, Email. We zitten in een oneindige loop, als een hamster in een wiel, constant proberen we bij te blijven. En we vergeten de geschiedenis en de lessen die we door de eeuwen geleerd hebben.

All the other kids with the pumped up BTCs
Extreem interessant artikel wat een mogelijke verklaring voor de Bitcoin prijsstijging geeft. Het artikel leest weg als een detective boek. Als de fraude met Tether waar blijkt te zijn gaat dit verhaal nog een staartje krijgen.

The Gambler Who Cracked the Horse Racing Code
Bill Benter creëerde een algoritme waarmee hij niet kon verliezen met wedden op paardenraces. 1 miljard dollar later verteld hij zijn verhaal voor het eerst.

The Story of Us
Tim Urban schrijft legendarische internet essays. Eerder ging hij al extreem gedetailleerd in op de plannen en persoonlijkheid van Elon Musk. Hij legde uit hoe en waarom Elon een kolonie op mars wilt stichten met SpaceX, ons brein en computers wilt linken met Neuralink en elektrische auto’s mainstream maken met Tesla. Hij is 2 jaar van de aardbodem verdwenen om onderzoek te doen. Nu is hij terug met een reeks over het ontstaan van onze samenleving.

The 7 Million Dollar Car
Joe Ford, is een auto detective. Hij speurt naar de meest waardevolle en zeldzame gestolen auto’s ter wereld. Lees het portret van Joe en zijn zoektocht naar de Teardrop auto.

De leukste websites

Poolside.FM
Deze website laat je voelen alsof je op een 70’s poolparty bent.

Astronaut.io
Deze website laat als een TV zender YouTube filmpjes zien die slechts enkele keren bekeken zijn. Hierdoor “zap” je als het waren door allerlei random video’s heen. De gekste dingen komen voorbij.

STRML
Hoe valt je portfolio op als website bouwer? Nou als een website die zichzelf bouwt terwijl je hem bekijkt.

The Perfect Circle
Kun jij de perfecte cirkel tekenen?

De Beste video’s


Je hebt het einde bereikt dit was het beste van Het Nieuwsbriefje van 2019. Wil je in 2020 ook het beste van het internet in je inbox ontvangen? Schrijf je dan nu in.