Categories
Newsletter

Het Nieuwsbriefje – Hoe banken geld uit het niets creëren

Veel advertenties begrijp ik niet. Ze lijken zo nietszeggend. Totdat ik leerde over culturele gewaarwording.

Ik schreef er over:

Hoe advertenties je identiteit beïnvloeden – Pieter Boerboom
WWW.PIETERBOERBOOM.NL – Deel

Grip Boek

Ik las het boek Grip van Rick Pastoor. Het viel Rick op dat we nooit geleerd hebben om te werken. Op school krijg je wat tips en verder moet je het maar uitzoeken. Daarom probeert Rick in dit boek op een toegankelijke manier te laten zien hoe je slim kan werken.

Mijn aantekeningen van het boek zijn hier te vinden.

Grip: Het geheim van slim werken – Pieter Boerboom
WWW.PIETERBOERBOOM.NL – Deel

Hoe komen banken aan het geld dat ze uitlenen?

Als je dit aan iemand op straat vraagt komt waarschijnlijk het volgende naar voren:

Als je 100 euro op de bank zet dan kan de bank deze 100 euro weer uitlenen aan iemand anders.

Maar zo werkt het al lang niet meer. Ons bank systeem werkt met “Fractional Reserve Banking”. Dit betekend dat banken meer kunnen uitlenen dan ze zelf hebben.

Banken maken het geld zelf. Als een bank 100.000 euro aan je uitleent, scheppen ze dit uit het niets. Door gewoon in hun computer systeem de extra getallen in te voeren. Dit is dus niet het geld dat iemand anders bij de bank heeft ondergebracht. Banken lenen geld uit dat ze niet hebben.

De centrale bank bepaald hoeveel procent de banken zelf moeten hebben van het geld dat ze uitlenen. Het zogeheten dekkingspercentage (tussen de 0 en 10 procent). 97% procent van het geld wordt tegenwoordig op deze manier gecreëerd door banken en maar 3% door de overheid. 


Op het moment dat ik dit voor het eerst hoorde kon ik niet geloven dat het zo werkt. Een bank kan toch niet zomaar geld bijmaken?

Deze video legt het verder uit en hier en hier kun je er meer over lezen. Ik heb hier alleen de basis benoemd om het niet te ingewikkeld te maken maar het is interessant om je in te verdiepen.

Seek Wealth, Not Money or Status
STARTUPBOY.COM – Deel
Om op geld door te gaan hier een interessant betoog van Naval Ravikant (CEO van AngelList en Twitter baas) over het verschil tussen geld, rijkdom en status.

Hier enkele highlights:

Nivi: What’s the difference between wealth, money, and status?

Naval: Wealth is the thing that you really want. Wealth is assets that earn while you sleep. Wealth is the factory, the robots that’s cranking out things. Wealth is the computer program that’s running at night, that’s serving other customers. 

(…)

So, the purpose of wealth is freedom. It’s nothing more than that. It’s not to buy fur coats, or drive Ferraris, or sale yachts, or jet around the world in your Gulfstream. That stuff gets really boring, and really stupid really fast. It’s really just so that you are your own sovereign individual. 

Tokyo Fashion
TOKYO-FASHION.TUMBLR.COM – Deel
Street fashion in Tokyo is nog al een ding. Op deze blog zie je allerlei stijlen en outfits voorbijkomen.

Brood-zak-clipjes-font
STEPHDAVIDSON.COM – Deel
Handig voor je werkstuk of als grafisch designer. Een font met letters in de vorm van brood zak clips. Je weet wel die dingen waarmee je broodzak in de supermarkt dichtzit

Kaarten en Kleuren
SCOTTREINHARD.COM – Deel
Ja ik weet dat ik ongeveer elke week weer een link naar een of andere wereld kaart stuur. Maar kijk naar deze kaart met mooie kleurtjes.

The Defiant ones

In het vliegtuig heb ik opnieuw The Defiant Ones gekeken over muziek legendes Dr. Dre en Jimmy Iovine die vanuit een compleet andere achtergrond de muziek wereld veranderden.

Van concerten in achterstandswijken tot een miljarden deal met Apple en het succes van Interscope records. De combinatie van archiefmateriaal en interviews met een groot aantal van de beroemde betrokkenen maakt het tot een must see.

Bekijk de 4 delige docu serie op Netflix of HBO.

Quote

“You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.” – Warren Buffet

Geef alles een beetje de tijd en ga even in de relax.

Gefeliciteerd, je hebt het einde gehaald 🎉🎉🎉! 

📝Spelfoud gezien, feedback of een idee voor het Nieuwsbriefje? Laat het me weten!

✉️ Mail mij op hello@piet.re

👉De komende tijd vul ik www.pieterboerboom.nl aan met artikelen en notities. Daarover binnenkort meer.

👨‍💻Samen is alles leuker. Deel het nieuwsbriefje met een vriend(in)!