Categories
Newsletter

Het Nieuwsbriefje – Theranos & Plot Twists

Deze week heeft alles te maken met plot twists. Soms hoor je een verhaal en denk je te weten hoe de vork in de steel zit. Maar dan komt het verhaal op eens in een stroom versnelling en blijkt er veel meer achter te zitten. Hier onder heb ik een aantal fantastische aanraders geselecteerd van waargebeurde verhalen die je vastgrijpen en meeslepen in een snelle wending.

Theranos

Een aantrekkelijke 19 jarige Amerikaanse vrouw die chemische technologie studeert aan Stanford. Haar naam is Elizabeth Holmes. In haar eerste jaar als student overtuigd ze haar professor om seminars bij te wonen die hij runt voor doctoraat studenten. Op een dag komt ze in zijn kantoor en verteld ze dat ze stopt met de opleiding om dat ze een “groots idee” heeft en ze een bedrijf op wil richten die het zorgstelsel zal revolutioneren. Ze wil namelijk de markt voor bloed testen revolutioneren. Haar bedrijf heet Theranos. Haar idee was om een apparaat te ontwikkelen dat meerdere tests kon doen met slechts een druppel bloed en de resultaten draadloos kon versturen naar doctoren. Haar verhaal had zo uit een Hollywood film over Silicon Valley kunnen komen. Een bloed test kost op dat moment 50 dollar maar Theranos wil het voor 2.90 dollar doen. Theranos ontwikkelt een eigen apparaat dat aan een druppel bloed genoeg heeft dus geen gedoe meer met naalden in aderen. De lijst met journalisten, investeerders en hoogwaardigheidsbekleders die op de hype train stappen is schok barend groot. Holmes heeft charisma, ze draagt altijd een zwarte Turtleneck (en wordt ook wel de vrouwelijke Steve Jobs genoemd). Met haar woorden weet ze de juiste snaar te raken bij investeerders. Al snel heeft ze $400 miljoen dollar opgehaald. Uiteindelijk wordt Theranos gevalueerd op $10 miljard. Dit gaf Holmes een vermogen van een aantal miljard en maakte haar de jongste self-made miljardair uit de geschiedenis. Het maakte haar ook perfect voor magazine covers en artikelen, de pers was lovend. Een knappe slimme charismatische jonge vrouw die de wereld gaat veroveren met digitale technologie. De headlines schreven zichzelf.

Er was alleen een klein probleem in de vorm van John Carreyrou een journalist voor Wall Street Journal. Getipt door een whistle blower begon hij te graven in de pitch van Theranos en kwam erachter dat het bedrijf op klinkklare onzin gebaseerd was. Het apparaat werkte helemaal niet of gaf verkeerde resultaten. Het was nooit wetenschappelijk getest. Sommige resultaten waren genept door voor de analyse traditionele bloedtest machines te gebruiken. Het kaartenhuis stortte in elkaar…

(Gebaseerd op: How Theranos used the media)

How Elizabeth Holmes’s House of Cards Came Tumbling Down | Vanity Fair

How Elizabeth Holmes’s House of Cards Came Tumbling Down | Vanity Fair
WWW.VANITYFAIR.COM – Deel
Een long read die dieper induikt op dit verhaal.

Reporting on Theranos and Elizabeth Holmes
WWW.YOUTUBE.COM – Deel
De journalist die de aanleiding was voor het verhaal verteld hier in vogelvlucht wat er zich heeft afgespeeld.

NETFLIX Waargebeurde Plot Twist Parels

Tickled
WWW.NETFLIX.COM – Deel
David Farrier stuit online op een video van een kietel competitie waarin mannen veel geld betaald krijgen om elkaar vastgebonden te kietelen. Wat heel onschuldig begint duikt al snel in een duister verhaal waarbij het voelt alsof de antagonist constant in je nek hijgt.

Icarus

Icarus
WWW.NETFLIX.COM – Deel
Bryan Fogel begon nietsvermoedend aan een documentaire over doping en stuitte op een van de grootste schandalen uit de sportgeschiedenis. Het leverde de fascinerende film Icarus op. Een van de beste docu’s van de afgelopen jaren.

Making a Murderer

Making a Murderer
WWW.NETFLIX.COM – Deel
Hij heeft 18 jaar vastgezeten voor een moord die hij niet gepleegd heeft. Nu staat hij weer terecht, en sommige mensen zien hem voor het liefst altijd achter de tralies… Niet goed voor je bloeddruk. 18 oktober komt het tweede deel uit.

Duik lekker de week in!
Duik lekker de week in!