Categories
Newsletter

Het Nieuwsbriefje – Zuurstof wordt giftig op grote diepte

Raising the Dead
WWW.OUTSIDEONLINE.COM – Deel
Door de gebeurtenissen in Thailand raakte ik in een rabbit hole van artikelen over duiken. Deze long read las ik aan een stuk door. Het laat zien hoe extreem moeilijk en gevaarlijk cavediving is. En wie de mensen zijn die toch hun leven wagen om op plekken te gaan waar nog nooit iemand eerder geweest is. 

At the bottom of the biggest underwater cave in the world, diving deeper than almost anyone had ever gone, Dave Shaw found the body of a young man who had disappeared ten years earlier.

Er zijn een groot aantal dingen wat cavediven zo gevaarlijk maakt van simpele dingen als zand op de bodem verstoren zodat je de uitgang niet meer kunt zien. Maar ook gevaren waar ik nog nooit van gehoord had. Dat de mix van gassen die je ademt als je diep duikt (een combinatie van helium, stikstof en zuurstof) zowel vriend als vijand is. 

Op extreme diepte wordt zuurstof giftig en stikstof werkt als een verdovend middel waardoor het voelt alsof je 4 martinis op een lege maag gedronken hebt wat niet meehelpt als elke beslissing je fataal kan zijn.

Lees dit artikel en laat me weten wat je er van vind! 

Ik vind het altijd extreem interessant om een artikel te lezen dat heel diep (snapjehemhuhuh) in gaat op een onderwerp waar ik zelf weinig van af weet.

Cinemagraphs

Elke keer ben ik weer verbaasd als ik een cinemagraph zie. Het effect is heel simpel maar toch heeft het iets waardoor je blijft kijken.

Doeeeeei tot de volgende keer maar weer
Doeeeeei tot de volgende keer maar weer